EuropaScandinaviëStedentrips

Wat zijn de populairste vakantiebestemmingen in Zweden?

Wat zijn de populairste vakantiebestemmingen in Zweden?

Zweden is een land met een prachtige natuur. Het land heeft één van de bijzonderste landschappen van Europe. Uitgestrekte bossen en prachtige meren wisselen elkaar af aan de noordkant van het land. In het zuiden bevindt zich Götaland, een heuvelachtig landschap waar je eindeloos kunt wandelen. In het midden van Zweden kun je je wat makkelijker verplaatsen, hier is het landschap namelijk wat vlakker. Genoeg te doen in Zweden dus, maar wat zijn de populairste bestemmingen van het land?

Göteborg en Stockholm

Ben jij een reiziger die van stedentripjes houdt? Dan kun je het beste naar steden als Göteborg en Stockholm gaan. Deze twee steden zijn de grootste van Zweden. Hoofdstad Stockholm heeft een inwonersaantal van ongeveer 1,1 miljoen inwoners. Göteborg is al aanzienlijk kleiner. Deze stad heeft namelijk ongeveer 465.000 inwoners.

Stockholm is een prachtige stad waar genoeg te beleven is. De stad heeft een bijzondere mix van moderne gebouwen en historische monumenten. Om de stad heen liggen prachtige natuurgebieden, voor als je de drukte van de stad eventjes zat bent. In het oude centrum van Stockholm vind je plekken zoals de kerk Storkyrkan en het koninklijke paleis. Het kleinste beeldje van Zweden is ook in het oude centrum te vinden. Het beeldje is slechts 15 centimer hoog. Stockholm heeft een groot arsenaal aan musea, waaronder het architectuur- en designmuseum. Ook zijn er enkele musea te vinden waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de stad en het land Zweden.

Havenstad Göteborg brengt een andere sfeer met zich mee. Het is nog goed terug te zien dat deze stad vroeger gold als één van de belangrijkste havensteden langs de Scandinavische vaarroute. De stad is minder toeristisch dan Stockholm, waardoor de prijzen ook wat lager liggen. Net als Stockholm is Göteborg omringd door mooie natuur. Zo kun je er een dagje op uit gaan om De Archipel te bezoeken, een groep eilanden langs de kust van Zweden. Op de eilanden zijn geen auto’s te vinden, dus ideaal om rond te wandelen of fietsen en helemaal tot rust te komen. In het centrum staat de Kathedraal van Göteborg, het belangrijkste herkenningspunt van de stad. Daarnaast kun je enkele mooie standbeelden vinden in deze bijzondere stad.

Abisko, Lapland

Abisko is gelegen in Lapland, in het noorden van Zweden. Deze plek wordt beschouwd als één van de beste plekken om het noorderlicht te kunnen bewonderen. De natuur is er rustig, maar erg koud. Wolven, Rendieren en elanden zijn hier veelvuldig gespot. Je voelt je dus één met de natuur als je hier loopt. Er lopen verschillende wilde rivieren door Abisko heen. Deze rivieren zijn ideaal om met je vriendengroep te raften of op een kalme plek een ijskoude duik te nemen. Ook kun je hier erg goed vissen om zalm en andere vissoorten. Het natuurgebied is ideaal om te hiken, er zijn genoeg plaatsen in het gebied waar je kunt overnachten.

De populairste wandelroute in Abisko is de Kungsleden Hike. Deze wandeltocht, in het Nederlands Koningspad genoemd, is in totaal 440 kilometer lang. De meeste mensen doen 8 tot 10 dagen over deze wandeltocht. Je kunt overnachten in verschillende berghutten die je per nacht kunt boeken. Ook is het mogelijk om zelf je tent mee te nemen en deze aan de route op te zetten. Hierbij moet je wel opletten dat je je tent neerzet op een plek waar deze mag staan.

Nationaal park Padjelanta

Het nationaal park Padjelanta bevindt zich in de provincie Norrbottens Iän in het noordwesten van Zweden. Dit park is het grootste natuurpark van Zweden, met een totale oppervlakte van met dan 1980 vierkante kilometer. In het nationale park zijn maar weinig bomen te vinden. Dit komt omdat het merendeel van het park boven de boomgrens ligt. Je kunt hier dus eindeloos ronddwalen over de koude vlaktes, zonder ook maar een boom tegen te komen. In het zuidwesten van het park kun je één van de grootste gletsjers van het land bezoeken. De Ålmåjjiegná, zoals dit gletsjergebied heet, is net zo moeilijk leefbaar als de naam is om te spellen. In de buurt van de gletsjer zijn gelukkig wel genoeg hotels te vinden. Zo kun je makkelijk in de buurt een hotel opzoeken voordat je de natuur in trekt om jezelf te testen. Want zo’n survivaltocht is niet voor iedereen weggelegd. Bereid je goed voor en vooral: geniet van de tocht!

Malmö

De derde stad van Zweden is Malmö. Voor de voetballiefhebbers onder ons is dit de stad waar je heen moet gaan. Zwedens grootste speler aller tijden, Zlatan Ibrahimovic, heeft zijn eerste stappen als voetballer gezet bij de plaatselijke voetbalclub, Malmö FF. Verder zijn er in Malmö genoeg musea te bezoeken, waaronder verschillende kunst- en historische musea. De meest opvallende bezienswaardigheid van de stad is de Öresundbrug. Deze brug bestaat uit een spoorweg met daarboven een autoweg. Deze 9 kilometer lange brug verbindt het vasteland van Denemarken met Zweden. De brug ligt op 57m hoogte boven het water en aan de Deense kant, vlakbij Kopenhagen, verandert de brug in een tunnel. Al met al is Malmö een leuke stad om een aantal dagen te verblijven, zeker als je een reis door heel Zweden wilt doen. De combinatie van natuurgebieden en het stadsleven maakt Malmö een bijzonder leuke stad om te bezoeken.

Conclusie

Zweden is een prachtig land met een bijzondere combinatie van uitgestrekte natuurgebieden en leuke steden. Als je van lange wandeltochten door de natuur houdt kun je je geluk niet op in dit bijzondere land. Ook als echte ‘stedentripper’ kun je in Zweden prima uit de voeten. De bijzondere steden met mooie architectuur maken het geheel een genot voor het oog Het beste is om deze twee dingen te combineren. Bezoek een van de leuke steden en ga daarna een aantal dagen op pad in de natuur. Of neem je tentje mee en boek een hotel bij een stad in de buurt als ‘hoofdkwartier. Je komt gegarandeerd terug met bijzondere reisverhalen waar je met veel plezier op terug zal kijken.

Booking.com

Gerelateerde artikelen
EuropaStedentrips

Dit zijn de 5 topsteden van Spanje

Dit zijn de 5 topsteden van Spanje Spanje, misschien wel één en zo niet de populairste…
Lees meer
EuropaStedentrips

De meest populaire vakantiebestemmingen in Oostenrijk

De meest populaire vakantiebestemmingen in Oostenrijk Oostenrijk is een land waar ieder jaar veel…
Lees meer
StedentripsAzië

De meest populaire vakantiebestemmingen in Portugal

De meest populaire vakantiebestemmingen in Portugal Portugal is onder de Nederlanders een populaire…
Lees meer